Arašídové slupky konkurentem extraktu ze semen hroznů?
28.4.2006
Arašídové slupky, které jsou odpadem z výroby arašídového másla, mají bohatý obsah extrahovatelných prokyanidinů a mohly by být mnohem levnějším zdrojem těchto antioxidačních látek než extrakty ze semen vinných hroznů, které v současné době dominují na trhu polyfenolů. Podle výsledků nejnovější studie prováděné na North Carolina A&T State University, zabývající se vlivem techniky loupání arašídů na obsah polyfenolů a antioxidační aktivitu, představují arašídové slupky nenákladný zdroj přírodních antioxidantů jako jsou katechiny a prokyanidiny, používané v potravinách a potravinových doplňcích. Prokyanidiny, polyfenolové sloučeniny nacházející se v zeleném čaji, ovoci, zelenině a červeném hroznovém vínu, jsou spojovány se širokým spektrem příznivých účinků na zdraví, včetně snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění a některých typů rakoviny. Arašídové slupky byly v padesátých letech minulého století identifikovány francouzskými vědci jako přírodní zdroj oligomerních proantokyanidinů (OPC) – dimerů, trimerů a tetramerů prokyanidinových monomerů. V současné době se ale většinou arašídové slupky z výroby arašídového másla využívají převážně jako krmivo. Hlavními zdroji polyfenolů na trhu jsou nyní extrakty ze zeleného čaje (kupř. Teavigo společnosti DSM a Sunphenon společnosti Taiyo International), extrakty ze semen vinných hroznů (kupř. Anthogenol, Original OPC společnosti Masquelier) a extrakty z borové kůry společnosti jako kupř. Pycnogenol společnosti Horphag. Podle společnosti Frost & Sullivan dominují na evropském trhu poyfenolů extrakty ze semen vinných hroznů, které představují více než 50 % trhu. Extrakty ze zeleného čaje tvoří asi 20–25 %. V rámci nejnovější studie, jejíž výsledky byly publikovány v časopisu Journal of Food Composition and Analysis, byly zkoumány tři různé techniky odstraňování arašídových slupek – přímé loupání, blanšírování a pražení. Výtěžek veškerých polyfenolů u jednotlivých způsobů odstraňování slupek byl 130,8, resp. 15,2, resp. 124,3 mg ekvivalentu kyseliny gallové (GAE) na gram suchých slupek. Blanšírování (vaření ve vodě s následným loupáním) a pražení při 175 °C, které předcházelo standardní etanolové extrakci, významně změnilo profil prokyanidinů v porovnání s přímým loupáním bez předchozího jakéhokoliv opracování. Polyfenoly, jako kyselina kávová, chlorogenová a ellagová a resveratrol nebyly v extraktu v důsledku předchozího tepelného opracování vůbec obsaženy. Prokyanidinové složení extraktů bylo porovnáváno se složením extraktů ze semen vinných hroznů různých odrůd. Množství katechinů bylo u arašídového extraktu výrazně nižší (16,1 mg na 100 g sušiny neopracované suroviny) než kupříkladu u semen vína odrůdy Pinot Noir (437 mg na 100 g) nebo Cabernet (125 mg na 100 g). Koncentrace OPC byla u extraktů z arašídových slupek a u semen z vinných hroznů srovnatelná, u neopracovaných slupek byla ale oproti všem vinným varietám trojnásobná, (kupř. u Pinot Noir 221,3 mg na 100 g sušiny vs. 84 mg na 100 g). Podle údajů amerického ministerstva zemědělství (USDA) by měla zdravá strava poskytovat adekvátní přísun OPC, přičemž za množství vykazující příznivé účinky je považováno 100 – 300 mg OPC denně. Další studie ale naznačují, že průměrný denní příjem v současné době je pouze asi 25 mg. Arašídové slupky obsahují vyšší množství prokyanidinových trimerů a tetrametrů než semena hroznového vína, čímž se arašídové slupky stávají srovnatelným zdrojem účinných antioxidantů. Celková antioxidační aktivita (TAA) extraktů arašídových slupek se zvyšuje téměř lineárně se zvyšující se koncentrací celkových polyfenolů a je vyšší než u Troloxu (analog vitaminu E) a vitaminu C, s výjimkou TAA surových extraktů z balnšírovaných arašídových slupek. Rovněž vyšší je kapacita zhášení volných radikálů (FRSC) extraktů z arašídových slupek než u Troloxu a vitaminu C, přičemž extrakt s nejvyšším FRSC ze všech extraktů poskytují slupky z přímého loupání.
http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?n=67256-peanut-skin-pro
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 6°C
25.11.
2°C / 7°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A