Rizika ztráty vody a uhlíku při zpracování půdy
22.8.2023
Při zpracování půdy před setím ozimé řepky a meziplodin v teplém letním období dochází často ke zbytečným ztrátám vody a uhlíku z půdy. To se následně může projevit ve špatném vzcházení a v nevyrovnanosti porostů řepky a dlouhodobě může docházet ke snížení obsahu organických látek v půdě. Přitom řepka je vzhledem k nárůstu biomasy významným zdrojem organické hmoty a téměř celý rok zakrývá povrch půdy, čímž snižuje její prohřívání a rozklad půdní organické hmoty zejména v teplých dnech. Řepka i meziplodiny při dostatku srážek po zasetí dobře reagují na hlubší prokypření půdy, kdy se uvolní v důsledku intenzivnější mineralizace více živin z půdní zásoby, ale zároveň dochází v teplém letním období ke značným ztrátám vody a uhlíku. Další rizika vznikají při setí do hrudovité půdy po orbě nebo do půdy se špatnou strukturou, na jejímž povrchu se po intenzivních srážkách může vytvořit krusta.
Celá informace ke stažení
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem