4. 9. 2023 - 6. Chmelobraní

18.8.2023

Od roku 2018 pravidelně za velké slávy probíhá sklizeň chmele odrůdy nejznámějšího chmele, Žateckého červeňáku, z naší chmelnice, která je umístěna v areálu naučné zemědělské stezky. Následně ve spolupráci se Zámeckým pivovarem Frýdlant uvaříme tři druhy školních piv Frýdlantský Hospodář 12, polotmavý ležák Frýdlantský Čeledín 11 a speciál Frýdlantský Kočí 18.

Naše školní piva vaříme z čerstvého chmelu hned poté, co šišky skončily v koších česáčů. Když je chmel dočesán, putuje do varny, kde se už od časného rána vaří slad. Slad se vaří 90 až 100 minut. Varem projde celkem třikrát. Dvakrát v rámci takzvaného rmutu. Do té doby se tomu říká sladina. Teprve, když se přidá chmel, se stává dílo mladinou. Po 90 minutách vaření se pivo prudce zchladí na osm stupňů, provzdušní se a pak se přidají kvasnice. Během kvašení leží pivo na spilkách. V této fázi vzniká z cukrů alkohol. Teprve pak se pivo „zesuduje“.
To znamená, že se uloží do pivovarského sklepa, kde leží cca 60 dnů. Nastává doba těšení. První žejdlíky školního piva se čepují začátkem října. Znalci ocení větší rozmanitost chutí.

Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR

5.2.2025

17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

26.02.
Počasí na den 26.02.
3°C / 6°C

27.02.
Počasí na den 27.02.
1°C / 6°C

28.02.
Počasí na den 28.02.
1°C / 6°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A