Šlechtění na kvalitu tuku
26.4.2006
Ve Švýcarsku je kvalita jatečného trupu u poražených prasat určována nejenom podílem hlavních masitých částí, ale také koeficientem tuku, jehož hodnota je evidována na jatkách na základě souborné zkoušky. Při zjištění vysoké hodnoty tohoto koeficientu u části porážkové partie dochází ke srážkám.
Protože vysoká hodnota koeficientu tuku odpovídá zvýšenému podílu polynasycených mastných kyselin ve hřbetním špeku, který ovlivňuje negativně odolnost proti žluknutí a způsobuje výrazné zhoršení konzistence špeku. Na tomto základě vyvinul MLP-Sempach metodu sloužící k odhadu plemenné hodnoty pro kvalitu tuku. Již asi jeden rok je ke stanovení koeficientu tuku u MLP-zvířat využíván tzv. FQM přístroj.
Skladbu mastných kyselin a s tím také koeficient tuku je možné ovlivnit složením krmné dávky. Přesto bude zavedení hraniční hodnoty u prasat výrazně masného typu těžší. První výsledky genetických analýz prokázaly, že dědivost koeficientu tuku se pohybuje ve střední oblasti a má hodnotu 0,32. V říjnu loňského roku byl proveden odhad plemenné hodnoty tohoto znaku a od ledna roku letošního byla dílčí plemenná hodnota pro kvalitu tuku integrována do celkové produkční plemenné hodnoty.
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A