Prodloužení skladovatelnosti (data použitelnosti) potravin přírodními prostředky
26.4.2006
Firma Cooke Aromatics Pty Ltd (admin@cookearom.com.au) nabízí řadu přírodních antioxidantů na bázi rozmarýnových extraktů, které minimalizují žluknutí a zlepšují skladovatelnost díky své široké antibakteriální aktivitě. Rozmarýnový extrakt úspěšně inhibuje růst mikrobů E. coli, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus a Pseudomonas aeruginosa. Tyto funkční složky jsou vhodné jak ve formě ve vodě rozpustné látky, tak i ve formě v oleji dispergovaných preparátů. Extrakty se úspěšně používají jako složka chlazeného masa, snacků, majonézy, omáček, dresinků, mořských produktů, přírodních ochucujících látek a různých typů slaných náplní (extrakt Oxy´less Clear), nebo v nápojích (ve vodě rozpustný preparát Flavor Plus). Pro aplikaci za sucha je nejvhodnější práškovitý preparát Oxyless CS. Všechny extrakty se dobře dispergují a emulgují. Povrchovým kontaktem chrání tuky (oleje) a přírodní barviva. Úspěšně omezují oxidaci tukových složek a stabilizují přírodní barviva.
Collins, T., Natural shelf life extension. Food Australia, 57, 2005, č. 12, s. 529
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
24.11.
1°C / 6°C
25.11.
2°C / 7°C
26.11.
3°C / 7°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A