Ochranný film z kaseinu

25.4.2006

Mléčná bílkovina kasein slouží odedávna jako složka lepidel, apretur a barev. Nyní vědci z Agricultural Research Service (ARS, USA) vyvinuli směs kaseinu a glycerinu, z níž po přirozeném vysušení vznikne vodě odolný pružný film. Zařízení je zatím v poloprovozním stadiu. Sestává ze speciálního rozstřikovače, kterým je hmota nanášena na pás z materiálu, z něhož se film po 3 hodinách vysušení snadno sloupne. Na rozdíl od filmu ze samotného kaseinu, který se působením vody rozpouští, má patentovaným postupem vyrobená jedlá fólie schopnost udržet vlhkost, a tak může být použita samotná nebo jako součást laminovaného obalu pro tvaroh nebo jogurt. Navíc tato fólie může být upravena pomocí vitaminů, minerálních látek a aromat, čímž se mohou zlepšit její senzorické vlastnosti. Lebensm. Technol. , 39, 2006, č. 1, s. 34
Zdroj: agronavigator
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

24.12.
Počasí na den 24.12.
-4°C / 3°C

25.12.
Počasí na den 25.12.
-1°C / 3°C

26.12.
Počasí na den 26.12.
0°C / 4°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A