Ochranný film z kaseinu

25.4.2006

Mléčná bílkovina kasein slouží odedávna jako složka lepidel, apretur a barev. Nyní vědci z Agricultural Research Service (ARS, USA) vyvinuli směs kaseinu a glycerinu, z níž po přirozeném vysušení vznikne vodě odolný pružný film. Zařízení je zatím v poloprovozním stadiu. Sestává ze speciálního rozstřikovače, kterým je hmota nanášena na pás z materiálu, z něhož se film po 3 hodinách vysušení snadno sloupne. Na rozdíl od filmu ze samotného kaseinu, který se působením vody rozpouští, má patentovaným postupem vyrobená jedlá fólie schopnost udržet vlhkost, a tak může být použita samotná nebo jako součást laminovaného obalu pro tvaroh nebo jogurt. Navíc tato fólie může být upravena pomocí vitaminů, minerálních látek a aromat, čímž se mohou zlepšit její senzorické vlastnosti. Lebensm. Technol. , 39, 2006, č. 1, s. 34
Zdroj: agronavigator
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR

5.2.2025

17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

21.02.
Počasí na den 21.02.
-6°C / 4°C

22.02.
Počasí na den 22.02.
-5°C / 4°C

23.02.
Počasí na den 23.02.
-4°C / 5°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A