Normy pro potravinářské stroje
25.4.2006
Právním předpisem stanovující zásadní pravidla pro bezpečnost strojního zařízení je směrnice ES 98/37, která byla
zapracována do českého nařízení vlády 24/2003 o požadavcích na strojní zařízení, které vstoupilo v platnost s přistoupením ČR k EU. Tím bylo zrušeno dřívější nařízení 170/97 včetně jeho změn (15/1999 a 283/2000).
Pokud existují pro některé druhy zařízení harmonizované normy (ČSN, EN), lze je využít pro účely povinného posuzování shody a jako součást dokumentace umožňující uvedení povinného označení CE. Komise vydává seznam příslušných evropských norem a zajišťuje aktualizaci tohoto seznamu.
Poslední aktualizací seznamu je „Sdělení Komise 2005/C 336/05: Harmonizované normy podle směrnice 98/37“.
Jednotlivé normy EN obsahují požadavky na bezpečnost veškerých strojů z různých konkrétních hledisek (např. bezpečné vzdálenosti k zabránění dosahu k nebezpečným místům, akustika, ochranné kryty), pro stroje užívané v různých odvětvích (např. čerpadla, odstředivky, dopravní pásy, zdvihací plošiny) a dále bezpečnostní a hygienické požadavky na stroje určené pro různá konkrétní výrobní odvětví (také potravinářské stroje balicí stroje, elektrické spotřebiče pro domácnost).
Normy pro potravinářské stroje (vybrané z výše uvedeného seznamu; většinou obsahují bezpečnostní a hygienické požadavky)
EN 453: 2000 Hnětací stroje
EN 454: 2000 Planetové mixéry
EN 1672-2: 2005 Základní pojmy. Část 2: Hygienické požadavky
EN 1673: 2000 Rotační stojanové pece
EN 1674: 2000 Stroje na rozvalování těsta
EN 1678: 1998 Stroje na krájení zeleniny
EN 1974: 1998 Nářezové stroje
EN 12041: 2000 Vyvalovací stroje
EN 12043: 2000 Přerušovače kynutí
EN 12267: 2003 Kotoučové pily
EN 12268: 2003 Pásové pily
EN 12331: 2003 Mlýnky na maso
EN 12355: 2003 Stroje na stahování kůže, seřezávání kůže a odstraňování blan
EN 12463: 2004 Plnicí a pomocné stroje
EN 12505: 2000 Odstředivky na zpracování jedlých olejů a tuků
EN 12852: 2001 Drtiče a mixéry
EN 12853: 2001 Ruční mixéry a šlehače
EN 12854: 2003 Ramenové mixéry
EN 12855: 2003 Rotační mísové kutry
EN 13208: 2003 Stroje na loupání zeleniny
EN 13289: 2001 Stroje na těstoviny. Sušiče a chladiče
EN 13378: 2001 Stroje na těstoviny. Lisy na těstoviny
EN 13379: 2001 Stroje na těstoviny. Polevové stroje, stahovací a řezací stroje, tyčkové dopravníky, tyčkové zásobníky
EN 13390: 2002 Stroje na výrobu koláčů a dortů
EN 13570: 2005 Míchací stroje
EN 13621: 2004 Sušiče salátu
EN 13732: 2002/A1: 2005 Chladicí tanky na mléko na farmách
EN 13870: 2005 Porcovací stroje
EN 13871: 2005/AC: 2005 Stroje na řezání kostek
EN 13885: 2005 Odřezávací stroje
EN 13886: 2005 Varné kotle vybavené motorem poháněným míchadlem a/nebo mixérem
EN 14655: 2005 Nářezové stroje na bagety
Další informace:
Plán tvorby evropských norem CEN TC/153 - Potravinářské stroje
Přehled české legislativy týkající se strojního zařízení.
Další informace o harmonizovaných EN na stránkách Evropské komise.
Sbírka zákonů 2003, č. 9, s. 405
Zdroj: agronavigator
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
24.11.
1°C / 6°C
25.11.
2°C / 7°C
26.11.
3°C / 7°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A