Regionální potravina Liberecký kraj – výzva k podávání přihlášek
24.4.2023
Ministerstvo zemědělství již čtrnáctým rokem realizuje projekt Regionální potravina, který seznamuje spotřebitele s regionálními potravinami z jednotlivých krajů České republiky.
Příjem přihlášek do soutěže Regionální potravina
v Libereckém kraji probíhá do 11. 5. 2023
Udělování značky Regionální potravina je určeno pro potravinářské výrobky nebo zemědělské produkty od malých a středních potravinářských podniků, tj. subjekty s počtem maximálně 250 zaměstnanců. Do soutěže se může přihlásit fyzická osoba oprávněná k podnikání nebo právnická osoba, která je provozovatelem potravinářského podniku a je považována za výrobce na území Libereckého kraje.
Zemědělský produkt nebo potravinářský výrobek, který je přihlašován do soutěže o udělení značky Regionální potravina, musí být vyroben v příslušném regionu ze surovin z daného regionu, (v tomto případě Liberecký kraj) případně je-li to z objektivních důvodů nutné z tuzemských surovin. Podíl těchto surovin musí tvořit minimálně 70 %. Hlavní surovina musí být ze 100 % tuzemského původu. U ostatních surovin se do přihlášky části B uvede procentické zastoupení, včetně uvedení původu.
Výrobky lze přihlásit do těchto kategorií:
- Masné výrobky tepelně opracované (uzené maso, šunkový salám, gothajský salám, párky, špekáčky, šunka, tlačenka, jitrnice, slanina, grilovací klobása, uzené koleno, paštika apod.).
- Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy (fermentované a tepelně opracované výrobky – poličan, paprikáš, vysočina, herkules, turistický salám, lovecký salám, klobása, sušená šunka apod.).
- Sýry včetně tvarohu (přírodní, tavené a syrovátkové sýry a tvarohy).
- Mléčné výrobky ostatní (mléko, kysané mléčné výrobky, máslo apod.).
- Pekařské výrobky včetně těstovin (chléb, běžné pečivo, jemné pečivo, trvanlivé pečivo, těstoviny).
- Cukrářské výrobky včetně cukrovinek.
- Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné; např. piva, lihoviny, ostatní alkoholické nápoje, šťávy, nektary, ochucené nealkoholické nápoje, minerální vody apod.).
- Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě (čerstvá, sušená, proslazená nebo nakládaná ovoce a zelenina, kompoty, džemy, povidla, protlaky apod.).
- Ostatní (med, lahůdkářské výrobky, skořápkové plody apod.).
Do každé kategorie je možné přihlásit maximálně 5 výrobků od stejného výrobce.
Pro přihlášení do soutěže je nutné vyplnit a v termínu odeslat:
- Při přihlášení více výrobků v rámci jedné kategorie je možné přiložit originál Části A, Části C a Části D pouze jednou, Část B ke každému výrobku.
- Žadatel je povinen současně s přihláškou předložit fotodokumentaci nebaleného výrobku a používaný obal určený pro spotřebitele nebo jeho návrh, z něhož jsou patrné všechny údaje uvedené na tomto obalu v souladu s platnou legislativou, jde-li o formu balené potraviny.
- Kopii výpisu z Obchodního rejstříku, Živnostenského rejstříku nebo výpis z Evidence zemědělského podnikatele, ne starší 3 měsíců. Přílohu je možné doložit výpisem pořízeným způsobem umožňující dálkový přístup.
Věnujte pozornost aktuálně platné Metodice pro udělování značky Regionální potravina včetně příloh A, B, C, D. Veškeré dokumenty jsou k dispozici na stránkách www.regionalnipotravina.cz nebo www.apic.cz. pod odkazem Regionální potravina Liberecký kraj 2023. Osobně si je můžete vyzvednout na adrese Regionální agrární rady LK.
Způsob přijímání přihlášek do soutěže:
Osobně nebo doporučeně poštou na adrese: Regionální agrární rada Libereckého kraje, U Nisy 745/ 6a, 460 07 Liberec III - Jeřáb, případně prostřednictvím datové schránky: wnvaffu
Přihlašování do soutěže pro jednotlivé výrobky probíhá do 11. 5. 2023. Každá přihláška musí být podepsána vlastnoručně nebo elektronickým podpisem dle typu zaslání nejpozději ke dni ukončení příjmu přihlášek. K zamezení vyřazování výrobků z administrativních důvodů je pracoviště Regionální agrární rady Libereckého kraje plně k dispozici. Hodnotitelská komise proběhne 23. 5. 2023 a slavnostní vyhlášení soutěže pak 14. 9. 2023 na akci Den regionálních potravin Libereckého kraje v Liberci.
Termín a místo závozu vzorků k Hodnotitelské komisi:
Regionální agrární rada Libereckého kraje, U Nisy 745/6a, 460 07 Liberec III - Jeřáb
19. 5. a 22. 5. 2023 od 8:00 do 15:00 hodin pro nekazící se výrobky
23. 5. 2023 od 7:00 do 8:30 hodin pro rychle se kazící výrobky (pekařské, cukrářské, aj.)
Vzorky do Hodnotitelské komise jsou ze strany výrobců poskytovány zdarma.
Kontakt: Václav Chábera, tel: 737 481 807, email: info@apic.cz
Soubory ke stažení
- Důležité termíny a informace pro výrobce 2023.pdf (675.8 kB)
- Přihláška do soutěže A, B, C, D formát Microsoft Word.docx (23.2 kB)
- Přihláška do soutěže A, B, C, D, formát PDF.pdf (1014.5 kB)
- Metodiky RP.pdf (1.2 MB)
- Regionalni_potravina_LK_naborovy_dopis_2023.pdf (285.1 kB)
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
20.11.
-2°C / 4°C
21.11.
-4°C / 1°C
22.11.
-5°C / 1°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A