Vitamin K chrání před osteoartrózou
24.4.2006
Nejnovější výzkum uskutečněný na Boston University School of Medicine, jehož výsledky byly publikovány v časopisu Arthritis and Rheumatism naznačuje, že vyšší přívod vitaminu K, který se nachází hlavně v zelí, kapustě, špenátu, květáku a další zelené listové zelenině, může snižovat riziko osteoartrotických problémů kolen, a to až o 40 %. Jiné epidemiologické studie prokázaly vztah mezi vysokým přívodem vitaminu K a nižším výskytem osteoporózy, z dalších vyplývá, že kombinace vitaminů K a D společně s vápníkem má významný vliv na zlepšení pevnosti kostí. Zmíněná bostonská studie je dalším příspěvkem potvrzujícím pozitivní vliv v tucích rozpustného vitaminu K na zdraví kostí. Přestože deficit vitaminu K se vyskytuje poměrně zřídka, byly u sledované skupiny 672 participantů ve věku kolem 66 let zjištěny rozdíly mezi nejvyšším a nejnižším přívodem tohoto vitaminu, resp. rizikem osteoartrózy kolen a kloubů na rukou. Byla měřena hladina fylloquinonu, základní formy vitaminu K a porovnávána s radiograficky zaznamenávaným výskytem osteoartrózy na kloubech rukou a kolenech. Se vzrůstající hladinou fylloquinonu se snižoval výskyt osteoartrózy na rukou a to z 1,0 na 0,7. Rovněž u kolenních kloubů došlo se zvyšující se hladinou fylloquinonu ke snížení výskytu osteofytů. Výsledky studie podporují vazbu mezi vitaminem K a rizikem osteoartrózy, která postihuje v Británii více než 7 milionů lidí. Výzkum bude pokračovat, zejména je zapotřebí provádět klinické testy.
http://www.nutraingredients.com/news/ng.asp?n=67028-vitamin-k-osteoarthritis-rhematism
Zdroj: ÚZPI
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem