Zvyšuje vápnění strupovitost hlíz?
24.4.2006
Vápněním správně upravená hodnota pH půdy má pozitivní vliv na zásobení rostlin stopovými prvky a strukturu půdy. Brambory sice nereagují na příliš nízkou hodnotu pH tak citlivě jako např. ječmen nebo kukuřice, cílem je však zabránit tvorbě hrud a podpořit vnitřní kvalitu hlíz.
Potřeba vápnění brambor závisí na stanovišti. Bohužel stále ještě přetrvává názor, že vápnění brambor podporuje výskyt strupovitosti. Rozsáhlé, víceleté pokusy prováděné v Německu tento názor vyvracejí. Ve všech pokusných letech a u žádné formy vápníku aplikované přímo k rostlinám nebyl zjištěn zvýšený výskyt strupovitosti hlíz. Naopak byl zaznamenán další pozitivní efekt vápnění: mírné zvýšení stability barvy dužniny hlíz.
Avšak také zde platí, že aplikace vápenatých hnojiv by měla být právě tak přesná jako aplikace dusíkatých hnojiv. Je potřeba vyvarovat se nadměrných dávek a zajistit rovnoměrnou aplikaci v porostu. Chyby se v porostech projeví nestejnoměrným růstem rostlin.
Top Agrar, 2006, č. 3, s. 66
Zdroj: ÚZPI
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
24.11.
1°C / 6°C
25.11.
2°C / 7°C
26.11.
3°C / 7°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A