Zvyšuje vápnění strupovitost hlíz?
24.4.2006
Vápněním správně upravená hodnota pH půdy má pozitivní vliv na zásobení rostlin stopovými prvky a strukturu půdy. Brambory sice nereagují na příliš nízkou hodnotu pH tak citlivě jako např. ječmen nebo kukuřice, cílem je však zabránit tvorbě hrud a podpořit vnitřní kvalitu hlíz.
Potřeba vápnění brambor závisí na stanovišti. Bohužel stále ještě přetrvává názor, že vápnění brambor podporuje výskyt strupovitosti. Rozsáhlé, víceleté pokusy prováděné v Německu tento názor vyvracejí. Ve všech pokusných letech a u žádné formy vápníku aplikované přímo k rostlinám nebyl zjištěn zvýšený výskyt strupovitosti hlíz. Naopak byl zaznamenán další pozitivní efekt vápnění: mírné zvýšení stability barvy dužniny hlíz.
Avšak také zde platí, že aplikace vápenatých hnojiv by měla být právě tak přesná jako aplikace dusíkatých hnojiv. Je potřeba vyvarovat se nadměrných dávek a zajistit rovnoměrnou aplikaci v porostu. Chyby se v porostech projeví nestejnoměrným růstem rostlin.
Top Agrar, 2006, č. 3, s. 66
Zdroj: ÚZPI
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A