Hnojení sladovnického ječmene
24.4.2006
Při pěstování sladovnického ječmene je hlavním cílem zajištění požadované kvality. Pokud není dosaženo minimální kvality, je zpravidla sladařský ječmen neprodejný. Zásady správného hnojení sladovnického ječmene uvádějí němečtí odborníci v následujícím článku.
Zvláště důležitou roli hraje v této souvislosti hnojení dusíkem. Otázka optimálního hnojení dusíkem na lehkých půdách a v mnoha případech na zavlažovaných stanovištích v Dolním Sasku byla zkoumána v četných pokusech. Nejvyššího výnosu zrna bylo dosaženo při dávce dusíku přibližně 120 kg . ha–1. U sladovnického ječmene však nesmí obsah surového proteinu překročit 11,5 %. V pokusech byla tato mezní hodnota spolehlivě dodržena až do výše N-hnojení 80–100 kg . ha–1 (popř. při množství dusíku včetně Nmin 100–120 kg . ha–1). Pokud se hnojilo více než 100 kg N . ha–1, byla mezní hodnota pro obsah surového proteinu v mnoha případech překročena. Z tohoto důvodu by mělo hnojení dusíkem činit maximálně 100 kg . ha–1 (popř. množství dusíku včetně Nmin maximálně 120 kg . ha–1). Při vyšším množství dusíku sice bylo v mnoha případech při vyšším výnosu požadované hodnoty pro obsah surového proteinu dosaženo, riziko příliš vysokého obsahu bílkovin však výrazně stouplo. Tato výše hnojení měla pozitivní vliv také na další významné kvalitativní znaky. Pokud je zásobení půd dusíkem vyšší, ať už na základě posklizňových zbytků předplodiny, pěstování meziplodiny nebo dlouholetého organického hnojení, musí být toto množství dusíku dále redukováno. V letošním roce je potřeba pamatovat také na to, že ve srovnání s pokusnými roky je hodnota Nmin v půdě o něco vyšší, takže úspěch může často zajistit hnojení ve výši ca 80–90 kg N . ha–1. Aby bylo hnojení účinné a aby byl dodaný dusík využit rostlinami, je rozhodující dostatečné zásobení rostlin vodou. To je rovněž důležitý faktor pro úspěšnou produkci sladovnického ječmene.
http://www.bezirksstellen.lwk-hannover.de/index.cfm/portal/pflanze/nav/341/article/6895.html
Zdroj: agronavigator
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
20.11.
-2°C / 4°C
21.11.
-4°C / 1°C
22.11.
-5°C / 1°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A