FAO - Od dat ke kapkám: Optimalizace využití vody klíčové pro zemědělsko-potravinářské systémy
26.9.2022
Na jednání na ministerské úrovni „Řešme vodu, abychom nakrmili svět: Udržitelné využívání vody pro světové potravinové zabezpečení pro všechny", která se uskutečnila na okraj 77. zasedání Valného shromáždění OSN, upozornil generální ředitel FAO na globálně zvyšující se podíl zavlažované půdy v posledním desetiletí.
To přináší vyšší zemědělské výnosy, ale také zvýšený tlak na vodní zdroje a vyšší potřebu efektivního využívání vody. Klimatické změny v podobě častých extrémních such ještě více podtrhly důležitost hledání řešení.
FAO spolupracuje se svými členy a partnery na hledání řešení pro zlepšení využívání vody. Kromě projektů souvisejících s modernizačními plány rozsáhlých zavlažovacích schémat pro odolnější a produktivnější zemědělství, poskytuje FAO také technickou podporu pro udržitelnou vodohospodářskou politiku a investice do infrastruktury a výzkumu. Do budoucnosti je navíc kladen větší důraz na sběr dat a monitorování úspěšností projektů, což je klíčem ke sdílení informací. Na jednání byla zmíněna důležitost financování vědy a výzkumu. Jednou z probíhajících iniciativ je například program WaPOR v Africe a na Blízkém východě, v jehož rámci je využíváno satelitního dálkového snímání k detailnějšímu zaznamenávání spotřeby vody a výnosů. Na jeho podporu oznámila nizozemská ministryně investici 5 milionů dolarů s cílem zpřístupnit potraviny a pitnou vodu všem před konáním Konference OSN o vodě 2023, kterou bude pořádat Nizozemsko a Tádžikistán.
(FAO online 22/09/2022)
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Slintavka a kulhavka - aktuální informace
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
Počasí
18.04.
11°C / 18°C
19.04.
9°C / 18°C
20.04.
10°C / 20°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A