Vomáčka, Mrkvánek i Andělský mošt mají Regionální potravinu Libereckého kraje
19.9.2022
Den regionálních potravin Libereckého kraje hostil předávání ocenění Regionální potravina pro rok 2022. Ve čtvrtek si ho převzalo devět místních výrobců, například Ivana Hollanová, Martina Papežíková nebo společnost Grain.
Do soutěže se v kraji přihlásilo 29 výrobců s 82 produkty. Ocenění podepsaná ministrem zemědělství a hejtmanem Libereckého kraje předali ve čtvrtek 15. září ředitel RO Hradec Králové Aleš Sobel, náměstek ministra Petr Jílek a krajský radní Václav Žídek. Zájemci mohli ochutnat a zakoupit nově oceněné výrobky přímo na místě.
Letos bylo rozdáno devět známek Regionální potravina Libereckého kraje a oproti jiným letům bodovaly výrobky ve všech kategoriích, přičemž Václav Židek, krajský radní pověřený řízením resortu životního prostředí a zemědělství, zdůrazňuje: „Rozdíly mezi jednotlivými výrobky většinou nebyly velké, ale vítěz pochopitelně může být jen jeden.“
Značku Regionální potravina Libereckého kraje pro rok 2022 získaly tyto výrobky:
| Kategorie: | Výrobek a výrobce: |
1. | Masné výrobky tepelně opracované | Tlačenka světlá VÁŠA |
2. | Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy | Učňovské vepřové maso Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant |
3. | Sýry včetně tvarohu | Liberečák – Český pařený sýr WEISSER STERN |
4. | Mléčné výrobky ostatní | BIO kozí mléko z Nového Dvora Milena Krejzová |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Mrkvánek bezlepkový Ivana Hollanová |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Tvarožník NORDBEANS |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | Andělský mošt 100% jablečný GRAIN |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Vomáčka cuketová Martina Papežíková |
9. | Ostatní | Slaný karamel David Stárek |
„Věříme, že nám značka pomůže zvýšit prestiž nejen v našem kraji. Víme, že lidé, stejně jako my, po těchto výrobcích sáhnou s větší důvěrou. Ocenění nám dává sílu pokračovat v poctivé práci a se stejně vysoko nastavenou laťkou. Rádi bychom také vyzdvihli, jak je důležité umět si vyprodukovat alespoň část toho, co máme na talíři,“ upozornila Martina Papežíková za dobroTY z Ráje, které uspěly s Vomáčkou cuketovou.
Soutěž probíhala opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 525 produktů od 376 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
Zdroj: Regionální poravina
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
22.11.
-5°C / 1°C
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A